【武庫川女子大学】武庫川女子大学×日清シスコ 加藤産業グループ総合食品展示会で考案レシピの試食提供を行いました。

【武庫川女子大学】<日本語/English>武庫川女子大学×日清シスコ 未来プロジェクトメンバーが、加藤産業グループ総合食品展示会で考案レシピの試食提供を行いました。

加藤産業グループ総合食品展示会
オートミールでつくった新しい主食
インタビューコーナー
集合写真

【武庫川女子大学WEBサイトより転載】

 

English below. 

 

武庫川女子大学×日清シスコ 未来プロジェクトメンバーは、総合食品卸売業の加藤産業(本社・西宮市)が9月13~15日の3日間、神戸国際展示場で開催した「第126回 2023秋季加藤産業グループ総合食品展示会」で、日清シスコと加藤産業の自社商品を使用した考案レシピの試食提供を行いました。

 

展示会には、全国の食品、菓子、低温、酒類のメーカー計416社が 出展し、同社の得意先企業約600社が来場しました。

 

今回、未来プロジェクトメンバーは、日清シスコが今年9月に発売した「新ごはん」、「新パン」と、加藤産業の自社ブランドである「Kanpy(カンピ-)」のジャムや味付け海苔を使用した新レシピを考案しました。「新ごはん」は10レシピ、「新パン」は4レシピをそれぞれ提案し、この展示会では、「焼きおにぎり」と「フレンチトースト」を試食提供しました。

「ごはん+ジャム」という難しい課題でしたが、みそにかんきつ類のジャムを混ぜた「味噌ジャム」を考案し、甘辛く香ばしい焼きおにぎりは、試食していただいた方から大変好評でした。また、インタビューコーナーでは、未来プロジェクトのメンバーが、レシピ考案までの苦労を伝えていました。

 

新レシピの提供は、展示会会場で入場者が最初に通る「KATO販促ストリート」で行われ、本学の産学連携の取り組みを、食品産業界の多くの方に知っていただく貴重な機会になりました。参加した未来プロジェクトメンバーは、多くの食品業界の情報を知り得たことで、大学では学べない体験ができたことを喜んでいました。

 

なお、この「新ごはん」については、11月2日に日清シスコのキッチンカーが本学中央キャンパスに来学し、学生・教職員に試食をしてもらう予定です。

 

武庫川女子大学と日清シスコ株式会社は2022年10月、包括連携と協力に関する協定を締結し、食と健康、SDGsを通じた産学連携活動を実施し、相乗効果で主体性を持った人材の育成、共同研究による新商品の開発などに取り組んでいます。

 

Mukogawa Women's University x Nissin Cisco Future Project members served tastings of recipes created using Nissin Cisco and Kato Sangyo's own products at the 126th 2023 Autumn Kato Sangyo Group Food Exhibition, held at the Kobe International Exhibition Hall from September 13th to 15th by Kato Sangyo, a general food wholesaler (head office: Nishinomiya City).

 

A total of 416 manufacturers of food products, confectioneries, refrigerated foods, and alcoholic beverages from all over Japan exhibited at the exhibition, which was attended by approximately 600 companies that are clients of Nissin Cisco.

This time, the Future Project members devised new recipes using "New Rice" and "New Bread," which Nissin Cisco launched in September of this year, as well as jam and seasoned seaweed from Kato Sangyo's own brand, Kanpy. Ten recipes were proposed for the "New Rice" and four for the "New Bread," and at the exhibition, "Yaki Onigiri" and "French Toast" were offered for tasting.

The "rice + jam" challenge was a difficult one, but the "miso jam," a mixture of miso and citrus jam, was devised, and the sweet and spicy savory grilled rice balls were very well received by those who tasted them. In the interview section, members of the Future Project shared the difficulties they faced in devising the recipe.

  Mukogawa Women's University and Nissin Cisco signed an agreement on comprehensive collaboration and cooperation back in October 2022, and are working to implement industry-university collaborative activities through food, health, and SDGs, to cultivate people with initiative through symbiotic effects, and to develop new products through joint research.

 

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更新日:2023年10月24日